Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

5 módszer a hatékony tanulás megalapozásához

- Ha javítanál a jegyeiden, mindenképpen alkalmazd ezeket!

2021. március 16. - Zsuzsa Kozákné

Ha 7. osztályos vagy, sokat tehetsz a következő 2-3 hónapban annak érdekében, hogy bejuss az általad vágyott iskolába. Nem többet kell tanulnod, csak máshogyan! Néhány egyszerű módszert kapsz most tőlem, amikkel jobb lesz az év  végi bizonyítványod!

69776991_455305215199214_1233895231707938816_n.jpg

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról a 3 lépésről, amit meg kell tenned a tanulás érdekében: Itt olvashatod.

A 3 lépés közül most a másodikat bontanám ki egy kicsit. Rengeteg módszer van, és NEKED kell megtalálnod, hogy melyik a legjobb - neked. Én most 5 módszert adok a kezedbe - ha használod, akkor működni fognak.

1. Minden órán jegyzetelj! 70-80 % -kal több információ marad meg az agyadban ezzel az egyszerű szokással.

2. Legyen egy tanulósarkod, ahol semmi mással nem foglalkozol! A tankönyveidet és füzeteidet, amikből tanulni fogsz, készítsd össze egy dobozba, ami ott van a kezed ügyében. Mindig csak azt a könyvet/füzetet vedd ki, amelyikből éppen tanulsz. A többi legyen a dobozban. A telefonodat állítsd repülő üzemmódba, és tedd félre.
Ne szóljon zene a háttérben (kivétel ez alól a kifejezetten tanuláshoz készített zene). Legyen melletted víz, 5-10 percenként igyál pár kortyot. Egészséges nassolni való lehet az asztalon (pl. olajos magvak).

3. Használd ki a többcsatornás tanulás előnyeit - készíts rajzot, ábrákat, jegyzeteidben használj színeket, nyilakat stb. Mondd fel a leckét a telefonodra, és hallgasd vissza később! Kérdezd ki a barátodat, utána cseréljetek, és Te válaszolj az ő kérdéseire. Minél többféleképpen dolgozod fel az anyagot, annál jobban megmarad a lényeg.

4. Előre döntsd el, hogy mennyi időt szánsz egy-egy tantárgyra. Ha lejár az idő, tedd félre, és térj át a következőre. Ha mindegyik tantárgy megvolt, újból előveheted azt, amivel nem végeztél. FONTOS, hogy kb. félóránként 5 percre állj fel, mozogj egy kicsit. 2 óránként pedig pihenj fél órát. Ne érezd időpazarlásnak, az agyad meghálálja ezeket a szüneteket.

5. Készíts nagy méretű tablókat azokból a tantárgyakból, amikből javítani szeretnél! Egy-egy tananyagot dolgozz fel így - a tanárok kedvelik, és gyakran ötössel jutalmazzák. Így fel tudod "húzni" az átlagodat, ami fontos lesz a továbbtanulás időszakában.

Próbálj ki minden nap 1 módszert, és figyeld meg, neked mi válik be legjobban. Kíváncsi vagyok, hasznosnak bizonyultak-e a tanácsaim? Írd meg kommentben! :)

Jó tanulást, szép jegyeket kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr3716467156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása